Terug naar alle nieuwsberichten

Efficiënt samenvatten doe je zo

Ben je aan het leren voor je eindexamens? Grote kans dat je samenvattingen maakt. Samenvatten is namelijk de meest bekende oplossing om sneller en beter te leren. Online kun je veel samenvattingen vinden, maar zelf schrijven is nóg beter.

Hoe maak je een goede samenvatting?

Aandachtig lezen

Lees voordat je begint met samenvatten de tekst aandachtig door, zodat je goed begrijpt waar de tekst over gaat. Als je de leerstof vervolgens in jouw eigen woorden opschrijft, onthoud je deze beter.

Gebruik pen en papier

Door te schrijven onthoud je over het algemeen dingen beter dan door te typen. Al hoewel typen sneller is, zorgt de mindere snelheid van schrijven én het feit dat je dan met je met je handen (motorisch) bezig bent, er voor dat je er meer bewust mee bezig bent en je hersenen meer activeert.

Zie je huiswerk als het begin van je samenvatting

Voor niets zitten zwoegen op je verplichte huiswerk? Zeker niet. Je leert namelijk niet alleen door de leerstof toe te passen, maar je kunt jouw huiswerk ook nog eens goed gebruiken voor je samenvatting. Door te bladeren door je schrift, zie je de rode draad van de leerstof.

De structuur van het boek

Maak gebruik van de structuur van de leerstof. Als je die overneemt in jouw samenvatting, weet je zeker dat jouw tekst overzichtelijk is.

De W-vragen

Door de vijf W-vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom) in gedachten te houden, weet je zeker dat je geen informatie vergeet.

Vat de kernzin samen

De hoofdgedachte van een alinea staat meestal in één kernzin. Dit is vaak de eerste, tweede of laatste zin. Deze kun je in jouw eigen woorden opschrijven, zodat je de informatie beter onthoudt.

Markeer (niet te veel)

Ga aan de slag met een (digitale) markeerstift en geef belangrijke informatie een kleur. Let erop dat je wel alleen de belangrijkste informatie kleurt en niet alle bijzaken.

Lees de samenvatting kritisch door

Begrijp je alles wat er staat? Zou je dit volgende week ook nog begrijpen? Dan is je samenvatting compleet!

Nog een tip: ruil jouw samenvatting met je klasgenoten! Misschien zie je informatie in hun samenvatting die bij jou ontbreekt. Zet ‘m op!